Selasa, 31 Disember 2013

Dating !!!

Assalamualaikum ..

Jom ! Jom ! Jom ! Pegi dating . Yeay ! 
Seronok sangat arini sebab BFF aku Nurul with hubby dye pun join same !
Hubby dye jarang bawak dye berjalan . Kesian dye kan ..
Tapi takpe arini dye mesti akan hepi kuar ngn kami ..
Aku dah plan baek punye .. Takde la banyak sangat program mybe tengok wayang and boling je .
Hikhikhik ! 
Hubby aku sangat excited sebab dah lame dye teringin nak lawan boling . 
Dan end up memang dye la menang nye . Hahahaha ! 
Suke sangat dye .. Comel sangat sayang saye ni !
Dan berlagak giler ... Bese la menang kan . Hahahahha !

Hubby BFF saya nampak macam bosan je . Cettt ! Konon ..
Padahal wife dye cite lepas balek je excited sangat citer pengalaman dye g maen boling . 
Wakakakkaa ! Ngengade sangat hubby awak tu sayang ... Beria !
Sayang lepasnie kalau kite keluar lagi awak kene maen jugak tau ..
Nanti mesti awak pun excited macam hubby awak yang mengade tu .
Wekkkkk !!! 
Babai .

Selasa, 17 Disember 2013

Jangan Masuk Campur

Assalamualaikum ..

Awak awak yang suke menyibuk tu tolongla jangan nak campur dalam hal aku suami isteri ..
Aku ade suami .. Suami aku tau cara nak didik aku .
Dan aku tak pernah bantah cakap suami aku .. Yang penting suami aku tau aku sape .. Kenal hati budi aku .
Jangan awak pulak nak beria2 cakap saya ni melawan suami .. 
Aku tak kasik suami aku balek umah mak dye ..
Mane pulak ko tau eh ??
Suami aku tu tegas .. Ape dye cakap aku kene ikut .
Aku tau tugas aku sebagai isteri .. 

Aku nak balek umah mak aku salah ke ?
Suami aku tak bising, tak kecoh2 ko pulak nak serabut kenape yeee ? 
Mungkin ko jeles tengok aku bersenang lenang kat sini ngn suami aku kot .
Ko pun bawak mulut la yang aku tak kasi laki aku balek umah mak dye .
Biar la aku .. tu laki aku bukan laki ko ... Wuuuuuuuu !!!

Nanti dah sampai mase ko berkahwin ko tau la nasib ko .
Jangan pandai nak bercakap pot pet pot pet  jeeeeeeeeeee ...
Kalau mak ko uzur tengah sakit .
Mak mertue ko pun uzur .. Duduk sorang2 pulak tu .
Harapkan korang (suamiisteri) la untuk teman kan mak mertua ko tu .
Waktu tu ko akan teringat mak ko yang uzur ..Tapi ko takde pilihan .
Ko kene ikut suami .. Jage mertua ko .
Kalau ko nak tau .. Bile ko dah kawin nanti lagi kuat ingatan ko pada mak ko .
Terutama kalau dapat mertua yang tak sebulu dengan ko .
Ko akan meroyan sebab rindukan mak kandung ko . 

Mase tu ko akan ingat ape ko cakap kat aku .
Aku yang konon nye lagi pentingkan mak kandung aku .
Dan ketepikan mak mertue aku ...
Ko masih terlalu mentah nak bercakap pasal ni .
Kalau ko mengalami nya ko akan tau ..
Cakap pung pang pung pang memang sedap weh ..
Sekarang tengah single boleh la cakap 'SYURGA DI BAWAH TELAPAK KAKI IBU'
Dah kawin nanti SYURGA DI BAWAH TELAPAK KAKI SUAMI '
Ade paham ?? Tau ke idok ??

The important things kat sini .. Jangan masuk campur hal rumahtangga orang .
Terutama kalau korang masih belom kawin .
Korg takkan tau ape nasib korg bile dah kawin nanti ...

Isnin, 16 Disember 2013

Eeeee ... Tak Malu

Aku tatau la ko ni jenis manusia ape .
Dah ambik barang aku .. Senyap2 pulak tu , pastu buat bodoh je .
Macam barang tu barang ko .
Ko takde mulut ke nak mintak ?
Aku boleh agak kalu jadi kat ko pun .. Ko akan marah ..
Sekarang ni zaman teknologi macam2 ada SMS, Facebook, Wassup, Wechat 
Susah ke nak taip cakap nak PINJAM !!
Macam2 ade kenape hang beku sangat ??
Takde orang ajar ko eh cara hormat orang .. Hormat barang orang ..
Aku takde la kedekut sangat kalu orang mintak care elok .. 
Aku akan bagi tapi please la mintak jangan maen ambik je .. Aku tak suke !

Dan lepas ni ko tak payah la nak post ape kat fb ko tak suke ke...
ko benci ke ... ko menyampah ke kat aku ..
Sebab aku dah tau lame yang aku ni dikalangan orang2 yang ko tak berape suke ..

KENAPE AKU CAKAP MACAM TU KO NAK TAU ??

* aritu dalam fb ko post status pasal ko tak hingin pun aku punye barang kan, tapi tup tup kau datang kat aku sebab nak pinjam . pandai pulak kau sebut pinjam ?? pelik kan .. memang la sebab ko jenis muke tatau malu !

* pastu kau macam lebih tau kehidupan berumah tangga tu cmne .. konon2 kau lebih paham tanggungjawab selepas kawin . kau nak api2kan orang suruh benci aku .. sebab aku la penyebab suami aku tak bertanggungjawab kat family dye . Woii ! sini aku nak kabor ke ko .. suami aku tu cukup bertanggungjawab tau .. ko yang banyak menyusahkan dye . Ade ko tanye ape yang dye nak dalam hidup dye .. Ko tau nak penuhi permintaan dan kepuasan ko je !

* sebab aku masih belom mengandung lagi kan ? ko suke orang yang boleh beranak banyak2 je .. sebab tu ko tak pernah rase nak rapat dengan aku . Ko buat aku macam halimunan je ... Coz ko takde sebab pun nak baek ngn aku .. Kalau aku ade anak nanti baru la ko sibuk2 nak maen ngn anak aku . Dan mase tu la ko akan nampak yang sebenarnye aku ade kat situ ...

Takpe ni sume dugaan bagi aku .. Allah tu Maha Adil . We will seee .....

Isnin, 9 Disember 2013

Aku Terluka Dan Dilukai

Assalamualaikum ..

Aku rase malu .. Sedih .. Berduka .. Kecewa .. Marah ..
Hina ke aku kalau aku lambat mengandung ?
Aku ke yang salah nasib aku macam ni .
Kalau aku mampu ubah nasib aku, aku tak nak macam ni ..
Aku nak anak ramai ..
Aku nak bagi zuriat kat suami aku ..
Aku nak suami aku gembira dengan kehadiran cahaya mata kami ..

Kenape ko malukan aku depan keluarga aku sume !!
Aku tau anak2 sedare aku yang dh kawin sume dah ade anak ..
Akak aku yang anak2 dah besar pun dah mengandung lagi tapi aku masih macam ni ..
Mendukung anak orang .. Mengharapkan kasih sayang anak orang .
Salahke aku nak merase sikit kasih sayang anak2 kecil tu ?
Aku jugak punyai naluri keibuan ..

Ya Allah berat sungguh dugaan mu ..
Ya Allah tunjukkan lah mereka kekuasaan mu .. 
Keajaibanmu .. Tutupkanlah mulut2 jahat mereka ..
Hati aku tersiksa dihina macam ni ..

" Hei Nor asik mendukung anak orang je .. dukung la anak sndiri "
" Suami awok cakap kalau awok tak mengandung lagi.. dye nak kawin lain "

Suami aku pun ko tak jumpe .. Bile dye ckp kat ko .
Ko suke la aku ni jadi JAN** !!
Ko ni kan memang dasar anak hanji** !!!
Gerammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Aku sedih  .. Sangat2 sedih ..
Nape orang sanggup cakap mcm tu kat aku .
Depan semua keluarga aku .. Dorang sume ade anak masing2 . 
Tapi aku ... Aku berdiri sendiri .. Berdiri kaku depan dorang .
Terase asing jeeee ..
Hanya kerana Kak Liza aku mengandung .. Aku kene berhadapan dengan penghinaan macam ni .
Tak adilllllllll !!!!!!
Kenape aku !!!!!!!
Aku cube tahan airmata aku .
Aku cube buang jauh2 kesedihan hati aku .
Aku cube mengukir senyuman pakse .
Kekuatan aku hilang .. Ketabahan aku pergi tah kemane ..
Ya .. Aku menangis .. Menangis dalam hati ..

Aku terima semua nasib aku . Aku redha .. 
Allah sentiasa bersama aku . 
Semoga kesabaran aku berbaloi .
Insyaallah suatu hari nanti . Aku pasti ...

Ahad, 8 Disember 2013

Happy Family

Assalamualaikum ..

Alhamdulillah banjir dah surut ye kawan2 . Bolehlah kite keluar berjalan2 .. Yahoo !!
Arini plan nak ke rumah kakak dekat Lepar Hilir Kuantan .
Risau sangat takut banjir so kami decide gune jalan highway ..
Dari tol chenor sampai tol gambang .. Ha ! Alhamdulillah sampai jugak akhirnya setelah berbagai2 cabaran .
Kui3 .. Cabaran la sangat .. Halangan la .
Halangan ape ... Banjir la wehhh . Apo laie ...

Akhirnye dapat jugak keluargaku berkumpul setelah sekian lama nya .
Seronok sangat2 .. Walaupun tak semua ade tapi cukuplah menghilangkan kerinduan dihati .

video

Yang paling penting .. Aku rindu cucu2 aku .
Danish, Adam dan Darwisy .
Syukur Alhamdulillah .. Terima Kasih Allah memberikan aku kesempatan untuk bahagia walaupun seketika .

Sabtu, 7 Disember 2013

Banjir Lagi !!!

Assalamualaikum .. 

Aku ingatkan jalan keluar ke bandar dari kampung aku takkan banjir .
Rupe2 nye banjir jugak .. Hahahah !
Yakin je aku aritu konon tak banjir .. Ade gelombang kedua la pulak .
Mungkin air turun dari tempat laen tu yang akhirnye banjir jugak kat simpang sg tekam tu .



Sempat jugak aku n hubby bawak anak sedare tengok banjir . Anak sedare aku ni duk klang . Dorang balek sini ingatkan boleh lah berjalan2 .. Last2 banjir pulak .. Kesian . Tengok la nanti lepas dah surut mungkin nak ajak dorang ke rumah akk di Lepar Hilir Kuantan . Moga2 banjir surut cepat la yee !

Selasa, 3 Disember 2013

Kampong Kite Banjir Wehhh !

Assalamualaikum ...
Kehadapan dan kebelakang Mister Bloggie kuu ..
Cehh .. Macam nak tulis surat je .. Hahahhaa !

Berdasarkan tajuk di atas mesti korang dah tau arini aku nak cite pasal ape kan ... hekhek ! Sejibik macam surat rasmi . Saje je gurau jangan maroh yeee ..
Oke la berbalik kepada cerite nye .. Sekarang musim hujan .. Dah dekat seminggu hujan tak berenti kat sini . Abes sane sini banjir . Dugaan daripada Allah .. 
Sebenarnye bukan lah kampung aku yang banjir tapi kampung-kampung yang bersebelahan dengan kampung aku . 
Dengar cerite air naik sampai dah jadi macam pulau kampung depa tu ..
Dulu2 pun pernah jugak banjir tapi tak ingat la tahun berape ... Mybe dalam tahun 2008 kot .

Nak cite banyak2 pun malas la.. Aku letak gambar je la yeee .
Gambar ni aku ambik dalam facebook . Sape rase gambar ni dye yang ambik terima kasih la yeee .
Saya pinjam gambar awak letak kat sini . Boleh kan ?? 
Kalau tak boleh nak nak letak jugak tak kire .. Huhu ! 
Oke ...ni la sedikit sebanyak gambarannye yang dapat aku sajikan .


Felda Kota Gelanggi 02 & 04 .

Sungai Tekam Getah .

Jalan PPPTR ke Jengka 8 .




PPPTR ataupun Rises .





Dasyat kan .. Dorang terputus hubungan sekejap dengan dunia luar.
Yang mane bru balek keje tak dapat balek rumah .. Yang kat rumah tak dapat keluar bekerja .
Ye la mane lepas kete nak redah banjir tu . Rosak sape nak tanggung .. 
Kene la tunggu banjir reda dulu ... Tapi ntah bila la . Sama2 la kita berdoa yee .

Alhamdulillah la tahun ni jalan keluar dari kampung aku ke dunia luar tak banjir macam tahun2 sebelum ni .
Air cume mencecah paras jambatan jee . Syukur .. 


 Harini cuaca nampak macam semakin oke kat sini . Kat tempat lain tatau la . 
Baju yang bertingket2 kat ampaian tu harap2nye kering la .
Kesian kat hubby kite nak keje dah takde seluar .. huhu ! Sume lembab .. 

Oke la ape-ape pun semoga korang semua berhati2 di musim banjir ni . Berwaspada dan sentiasa mendengar arahan dari pihak berkuasa .. Kalau dorang suruh pindah ke tempat pemindahan banjir ikut je la .. Tu sume demi keselamtan korang jugak kan .
Takziah kepada mangsa2 banjir . Semoga anda tabah dan bersabar ..
Semoga tempat2 yang mengalami banjir pulih seperti sediakala agar orang ramai dapat menjalankan rutin harian mereka . Amin .

Khamis, 28 November 2013

Melawat Yang Tersayang

Assalamualaikum !

Aku and hubby nak pergi rumah my kakak arini . Melawat mak aku yang tengah sakit .
Seronok sangat rase .. Dah lame tak jumpe mak . Tak sabar ! Rindu tau sebulan dah tak jumpe . 
Sampai2 je mak nangis teresak2 rindu kat anak bongsu dye ni . huhu ! Mengadu yang dye sakit .. 
Ye mak adik tau mak sakit .. Sebab tu la adik datang tengok mak . 
Kesian kat mak .. Muke cengkung je . Makan pun tak leh .. Asik muntah je .
Semoga Mak cepat2 sihat seperti sediakala . Amin !

Malam ni hubby ajak bermalam kat rumah akk . Bukan ape hubby tu sebab dye nak pergi memancing .
Dah lame kemaruk nak mancing kat sini . Akhirnye dapat jugak curi2 mase ..
Aku pun dapat la bermesra- mesraan dengan family akk aku ..
Dah lame tak berkumpul macam ni ..

Harap2 sempena cuti sekolah ni family aku boleh berkumpul .
Terutama akk yang dekat Pandamaran Klang tu . 
Lame sesangat tak jumpe .. Semoga Allah memudahkan segala urusan kalian .
Dan semoga perjalanan balik ke kampung lancar dan selamat . Babai !

Selasa, 26 November 2013

Mak Kite Sakit ..

Assalamualaikum ..

Mister Bloggie aku risau sangat dengan keadaan mak aku .
Mak aku sakit .. Actually dah lame dah mak sakit perot sebelah kanan tu .
Mak aku biase la suke pendam sorang2 .
Lagipun mak aku duk rumah kakak aku .
Macammane aku nak teke mak sakit atau tak .
Cume dapat cakap through  fon je then bile aku tye.. mak jawab sihat . Hurmm !

Tapi mybe time tu dye macam tak tahan sebab sakit sangat barulah mak cerite yang dye dah lame rase sakit kat situ .
So aku and hubby pun ajak la mak pegi klinik swasta .
Doc suspek batu karang . So doc bagi ubat pemecah batu karang .
Mak makan sampai abes .. Mak kate mak dah oke .
Takde dah rase sakit2 tu .
Pastu dye buang air kecil dah tak sakit .
Alhamdulillah :)

Tapi lepas beberape bulan .
Mak balek tekam .. Mak nampak macam tak berape sihat .
Macam menahan sakit . Rupanye datang lagi sakit mak tu .
Pening la kepale aku .. Ajak pegi klinik tanak .
Aku belikan mak ubat ..
Dye cakap dah tahan sikit bile makan ubat tu .. 
Tapi bile abis je bekalan ubat terus sakit .. Apekah maknenye !
Takkan nak bergantung kat ubat je ..
Ishhhhhh !! Mane boleh jadi macam tu ..

Aritu tibe2 anak saudara aku call cakap mak aku sakit .
Aduhai dah la mak duk jauh macam mane la anak mak ni nak pegi .
Adik risau sangat tau ! Hubby pla keje ..
Aku pun nak kene berulang ke klinik jugak tiap2 bulan .
Nasib2 .. Harap2 mak tak ape2 .
Doc biasala bagi mak ubat then suggest mak terus ke hospital kalau still rase sakit yang berpanjangan .

Beberape hari lepas tu .. Mak mengadu sakit lagi .
Abang aku terus bawak mak ke hospital .
Tapi tak kene tahan ward pun ... cume dorang buat xray, test urine and ape2 segala mcam la .
Adoii bukan ke mak aku dah buat sume tu kat klinik  .. dan msti la dah ade rekod ..
Ape la yang tak puas hati lagi .
Selagi orang tak menggelupur mmg takde la dorang ni nak kisah .
Serabot betui !!

Lepas tu pihak hospital suruh datang lagi untuk buat test darah takut ade ketumbuhan and so on .
La awatnye ko tak ambik terus darah mak aku time tu ?
Menyusahkan orang nak datang je ..
Ingat senang nak pegi ?? Kalau ko ambik mak aku kat umah takpe jugak .,
Orang tu dah la sakit ko suruh kesane kemari  .. Adoiiii ! 
Ape la dorang ni .

Hurmmm .. Takpela saje je nak meluahkan perasaan geram tu sebab aku dah kene macam2 mase dealing with hospital2 and klinik2 ni . Arghhh !!!
Yang penting aku doakan mak aku terhindar dari segala penyakit yang berbahaya .
Mak .. Adik harap mak akan sihat seperti sediakala .
Adik mintak maaf sebab mase mak sakit kali ni adik tak dapat bersama mak meringankan sakit mak .
Tapi adik tak pernah lupe mendoakan kesejahteraan mak dunia akhirat .
Adik sayang Mak !
Adik rindu Mak !
Tapi In Syaa Allah kalau takde aral melintang adik akan jumpe mak esok .
Mak tunggu Adik yeeee ..
Muaaaaahhhhhh !!!!

Mak kite yang kecik2 comey ! 

Rabu, 20 November 2013

Kelakar Ya Amat !

Assalamualaikum ... Hehehe!
Belom taip ape2 dah tersipu2 aku . 
Agagagaga!

Aku nak post pasal lagu kelakor di dunia habaq hang !
Lagu ni aku dengar mase aku lepak ngn adek nomey aku kat Pusat Internet 1Malaysia tu .
Bebudak mane tah duk pasang lagu ni . Dye pasang kuat so boleh dengar satu tempat tu .
Aku ngn adek nomey aku ape lagi tergolak2 macam orang gile la kat situ .
Dengar dye punye lirik ape sume ... Hantu betoi sape buat lagu ni .
Buat aku tak benti gelak !
Aku rase lagu ni dah lame .. Cume aku je yang tak mengikuti perkembangan semasa . Wakakaka !
So aku anugerahkan lagu ni sebagai lagu paling kelakor tahap gile gaban .


Oke jom kite nyanyi same2 .. yukkkkk !!!!
Ni lirik dye .. Kalau tak paham ..
Buat2 paham sudah .

Saudara, saudara
Saudara, saudara 
Anda masih bersama saya Jeremy Teti

Di Bogor, di Bogor, gor, gor
Di Bogor, di Bogor, gor, gor
Dari Bogor kita menuju Cilegon
Dari Bogor kita menuju Cilegon

Saudara, saudara
Ber.. hati-hatilah mengisi BBM
Saudara, Saudara
Ber.. hati-hatilah mengisi BBM
Agar Kendaraan yang Anda isi 
Agar Kendaraan yang Anda isi tidak, tidak BBM campuran

Ganti rugi, gan
Ganti rugi, gan
150ribu saudara
150ribu saudara

Di Bogor, di Bogor, gor, gor
Di Bogor, di Bogor, gor, gor
Dari Bogor kita menuju Cilegon
Dari Bogor kita menuju Cilegon

Saudara, saudara
Ber.. hati-hatilah mengisi BBM
Saudara, Saudara
Ber.. hati-hatilah mengisi BBM
Agar Kendaraan yang Anda isi 
Agar Kendaraan yang Anda isi tidak, tidak, tidak BBM campuran

Saudara, saudara, saudara

Anda masih bersama saya Jeremy Teti
Saudara, Saudara
Ber.. hati-hatilah mengisi BBM
Saudara, Saudara
Ber.. hati-hatilah mengisi BBM
Agar Kendaraan yang Anda isi 
Agar Kendaraan yang Anda isi tidak, tidak, tidak BBM campuran

Saudara, saudara
Ber.. hati-hatilah mengisi BBM
Saudara, Saudara
Ber.. hati-hatilah mengisi BBM
Agar Kendaraan yang Anda isi 
Agar Kendaraan yang Anda isi tidak, tidak, tidak BBM campuran
Tidak, tidak, tidak BBM campuran
Tidak, tidak, tidak BBM campuran

Kerinduan ku ...

Assalamualaikum Mister Bloggie !
Arini kan aku terasa rindu sangat2 kat arwah pok aku .
Aku terbayang senyuman indahnya .. Aku terbayang usikannya kepada aku .
Aku terbayang raut wajahnya yang selamba, yang sedang menahan setiap kesakitan yang ditanggungnya .
Dia seorang yang kuat, cekal dan tabah ..
Dia lah idola ku .. Dia lah nyawaku .. Dialah hidupku ..

( ni gambar yang sempat aku ambik 2,3hari sebelum arwah dipanggil menghadap sang penciptanya )


(aku dah blurkan sikit gambar ni takut korang terkejut plak tengok)
( arghh ! aku tak dapat nak explain ape2 lagi .. maaf ! aku jadi tak tentu arah setiap kali aku terpandang gambar2 ni .. aku sedih )

Pok, adek terlalu rindukan pok . Adek sayang pok sangat2 ..
-
-
-
Ya Allah sayangilah kedua orang tua kami. Ampuni, rahmati dan redhailah mereka. 
Ya Allah ampunilah mereka dengan keampunan menyeluruh yang dapat menghapuskan dosa-dosa mereka yang lampau dan perbuatan buruk yang terus menerus mereka lakukan.
Ya Allah, berbuat baiklah kepada mereka sebanyak kebaikan mereka kepada kami setelah dilipatgandakan, dan pandanglah mereka dengan pandangan kasih sayang sebagaimana mereka dahulu memandang kami.

Ya Allah berilah mereka hak rububiyah-Mu yang telah mereka sia-siakan kerana sibuk mendidik kami.
Maafkanlah segala kekurangan mereka dalam mengabdi kepada-Mu kerana mengutamakan kami.
Maafkanlah mereka atas segala dosa, maksiat dan syubahat yang mereka jalani dalam usaha menghidupkan kami.

Ya Allah berilah mereka bagian ganjaran dari ketaatan yang Engkau hidayahkan kepada kami, kebaikan yang Engkau mudahkan bagi kami, dan taufiq yang telah mendekatkan kami kepada-Mu.
Dan jangan bebankan kepada mereka segala dosa dan kesalahan yang kami lakukan dan tanggungjawab yang kami abaikan. Dan janganlah tambahkan dosa kami ke atas dosa mereka.
Bagi ibu bapa dan nenek moyang kami yang telah meninggal, berikanlah mereka rahmat yang menerangi pembaringan mereka di kubur dan rahmat yang menimbulkan rasa aman ketika manusia merasa ketakutan saat dibangkitkan. Jadikanlah lubang kubur mereka daripada taman-taman syurga. Jauhkan lubang kubur mereka salah satu daripada lubang-lubang api neraka.

Ya Allah lemah lembutlah kepada mereka yang berbaring di kubur dengan kelembutan yang melebihi sikap lembut mereka kepada kami di masa hidup mereka.
Ya Allah janganlah sampaikan kepada mereka berita tentang kami yang mengecewakan mereka, dan jangan bebankan dosa-dosa kami kepada mereka.
Jangan hinakan mereka di hadapan pasukan kematian, malaikat Munkar dan Nakir dengan perbuatan-perbuatan hina dan mungkar yang kami lakukan.

Senangkanlah roh mereka dengan amal-amal kami di tempat pertemuan para arwah, ketika orang yang soleh bergembira dengan putera-puteri mereka yang soleh. Janganlah jadikan mereka ternoda oleh perbuatan buruk kami.
Ya Allah jadikanlah kami penyejuk hati mereka pada hari berdirinya para saksi. Dan jadikanlah mereka orang-orang yang paling cemburu dengan keberhasilan anak-anak mereka hingga Engkau kumpulkan kami, mereka dan segenap kaum muslimin di negeri kemuliaan-Mu, tempat menetapnya rahmat-Mu, dan tempat para wali-Mu bersama orang-orang yang Engkau beri kenikmatan,
Yaitu, para nabi, shiddiqin, syuhada dan solihin, mereka itulah sebaik-baiknya teman.

Demikianlah kurnia dari Allah dan Allah cukup mengetahui. Selawat dan salam semoga dilimpahkan Allah kepada junjungan kami Nabi Muhammad S.A.W, keluarga dan para sahabat baginda.

Walhamdulillahi Rabbil `Aalamin.  Amin

Dalam Kenangan :
HAJI . MAT SAM BIN ISMAIL
 (28.5.1950 - 27.1.2011)

Khamis, 14 November 2013

Berita Gumbira Sambil Berjimba-Jimba !

Semalam dapat kol dari Gmah ajak pegi tengok movie kat Mentakab .
Ye la kat Mentakab kan dah ade mall besar . Starmall tu ..
Ade boling ade wayang ape sume la. 
So senang la takde la jauh sangat nak berseronok and happy2 .
Lame dah tak gi berjimba2 an . Sejak kete dah takdok ni ..
Bile orang dah ngajok ape lagi .. Ikot je le weh !

Aku pun ape lagi ajak la adek aku yang crazy tu, si nomey2 ..
Hik3 .. Jangan lupe mintak izin hubby yeee .
Nasib la hubby i and hubby adek nomey i izin .
Lagipun kami pegi sekejap je bukan lame sangat pun .
Thanks hubby sayang !

Sampai kat temerloh kami pegi amek atun dulu .
Then terus ke starmall, ke tempat wayang .
Boleh tahan jugak la citer Thor tu ..
Walaupun tengok lepas 20 min citer tu bermula .
Hahahaha ! Lewat sampai kan ..
Takpe la nak buat macam mane ..

Mase dalam kereta dapat berite yang korib aku Nurul Syazwanie Nordin dah selamat melahirkan beby sulongnye . Seronok la awok weh dah jadi mama ..
Alhamdulillah dapat beby boy .. Ha ! Betoi tak aku cakap beby ko boboy . Hik3 ..
Teror aku ni lebih dari doktor tak payah scan pun . Wakakakaa !
Oke sape2 yang nak tau jantina beby dye sile datang umah aku (dengan penuh bangga)
Hikhikhik .. Melawok aje leee .

Ni gambar si boboy wanie yang comel bangat !
-
-
Aqeef Rizqi Mazuadi 13.11.13

Tahniah ! Tahniah ! Tahniah !
Budak comel anty harap awak akan jadi anak yang soleh untuk mama dan ayah awak .
Semoga awak membesar dengan sihat dan cergas !

For Koribku :-
Beb ! Semoga ko bahagia dunia akhirat .
Aku pun happy tengok korib aku happy :)
Semoga persahabatan kite kekal selamanya yee .
Aku sayang kau babe !
-
-
-
Bile la pulak giliran aku yek ??
Ya Allah semoga engkau mendengar doaku .
In Sya Allah satu hari nanti .. Amin :)

Isnin, 11 November 2013

Permintaan Hubby ku

Mister Bloggie weiii ..
Arini hubby aku request suruh buat nasi lemak .
Aku tak pernah lagi buat . 
Gementar rasa hati ni tau . Wakakakaka !
Aku mase bujang dulu bukan rajin sangat ke dapur .
Kalau masak pun masak merah, kicap tu je yang aku tau .

Sekarang ni dah kawin macam2 aku dah belajar .
Banyak masakan yang aku dah try buat . 
Aku makin minat masak .
Aku suke tengok orang makan masakan aku . 
Terutama bile hubby aku yang makan dengan penuh berselera pulak tu .
Dan opkoz la bile dorang kate masakan aku sedap tu berbunga2 hati aku .
Kui3 .. Seronok la weh kalau orang cakap gitu .

Nasi lemak tu aku buat malam karang je la .
Sebab pagi2 tadi tak sempat hubby aku pegi keje awal .
Macam rush sangat je malas la nanti tak feel makan nasi lemak aku tu .
Hehehehe ! 

Harap2 menjadi la nasi lemak aku tu yeee . 
Semoga hubby aku suke and menambah nasi 3,4kali .
Agagagaga ! Hubby tembam buncitttt sayang misss youu ..
Muaaaahhhhh !

Jom Memancing ?

Arini aku pegi memancing dengan hubby aku .
Mancing kat ladang kelapa sawit .
Hubby aku tu mmg minat sangat mancing .
Kalau die cuti je mesti pegi mancing punye .
Best wooo .. Aku minat jugak .

Aku salu ikot hubby aku mancing kat kolam .
Mancing ikan patin .
Tapi mancing kolam kene sabar la .
Susah giler nak dapatkan sekor .
Sampai ngntok2 aku .
Dah la pegi mancing pukui 11 abes pukui 1pagi .
Maunye tak ngntok . Huhu !

Mancing kat ladang lagi best kat paya2, sungai2 .
Cepat dapat ikan . Walaupun ikan kecik2 tak kisah la .
Best jugak kalu goreng garing2 tau .
Sekali pegi dapat banyak tau sampai tak larat nak siang .

Orang salu tanye kat aku tak geli ke nak pegang cacing .
Aku mmg tak geli langsung pegang cacing .Selamber je ..
Kawan2 hubby aku salu cakap msti aku suruh hubby aku letak cacing kat mate kail .
Eh eh .. sori la aku yang letak sndiri oke .
Dari kecik aku ikut pok n mak aku mancing sungai .

Ni la kehidupan aku dari kecik. Dipenuhi dengan lumpur dan bau2 kelapa sawit .
Aku tak lupe ..
Dan aku takkan tinggalkan sume tu .
Tu sume indah bagi aku .
Aku boleh hilangkan tension . Macam terapi la .. Hehehe !

Korang pun boleh try sekali sekale mancing sungai .
Aku yakin sangat2 korang akan seronok . Hahaha !

Khamis, 7 November 2013

Sampah Sane Sini Tak Nampak Ke ?

Woiii Mister Bloggie !
Kalau Mister Bloggie ni bernyawa dah lame dye jerkah aku . 
Tak sopan la ko ni !!! Hahhaha .. Maen woiii je .
Maaf ye Mister Bloggie tak sengaje . Agagaga !

Assalamualaikum .. Ha arini nak cite pasal rumah berselerak (hidung kembang kempis)
Dah bace kan tajuk atas tu . So ape lagi  bace la yang bawah ni pulak . hehe !

Aku kan paling benci tengok rumah berselerak .
Kat kaki melekat2 habuk . Pastu pinggan tak reti basuh . Selambak kat sinki . Arghhhhh ! 
Makan roti makan gule2 sampah biar je kat situ .Berterbangan .
Macam bangang jeee . Eeeeeee ... Disgusting !! Yarkk ...

Walaupun rumah kite tak secantik banglo ke istana ke tapi tolongla jangan jadi pengotor .
Bukanlah nak bersih sangat smpai berkilat2 tapi cubela jangan biar bersepah sangat .
Tak malu ke kalu orang datang umah tengok umah kau cmtu ?
Boleh ye korang hidup dalam berselerak dengan sampah ape sume .
Haih ! Aku pulak yang risau ni (dahi berkerut)

Ape salahnye kalau kau ternampak plastik2 kosong berterbangan tanpe arah tuju tu, kau ambek pastu buang dalam tong sampah... bukan jauh pun smpai nak kene buang kat zimbabwe nu .
Kat dapur umah kau mesti ade tong smpah kan ?
Kalu takde tatau la aku nak kate ape lagi..
Lepas tu kalau dah siap makan basuhla pinggan mangkuk kau tu .
Bukan banyak pun, takkan la kau gune smpai 20pinggan untuk makan kan ?
Tak smpai 1min pun basuh . Tu pun susah sangat ke ?
Jadi la orang yang bertanggungjawab sikit (muke ala2 aaron ajis)
Hahahahaa !

Tak rugi pun sayang2ku .. Mak ayah kau pun akan semakin happy dengan kerajinan kau .
Matlamat hidup kau mesti nak mak ayh kau happy kan .
So tu salah satu perkara yang boleh buat mak ayah kau happy .
Ape salahnye kau buat .. Dapatlah ringankan beban mak ayah kau yang hari2 sibuk nak menguruskan rumah dan adek2 laen yg kecik2 lagi tu .
Pahala pun dapat jugak :)
Jangan cakap aje sayang mak la sayang ayah la .
Tapi bile dorg sakit nak tolong kemas2 rumah pun malas .
Ape dah ! Ingat tu sayang2 ku .. Sayangi lah rumah kite .

Ingat tak iklan ni ..
Kenape saye sayang rumah saya ?
Sebab rumah saya cantik ..
Hahaha ! Comel je budak tu ..

Oke la Mister Bloggie aku dah penat la .
Nak rehat pulak . Mate pun dah pedih pandang skrin ni .
Babai (sambil cium2 skrin ladtop) Muaaahh !

Rabu, 6 November 2013

SPM Di Zaman Tekologi

Helo Hai Mister Bloggie ! 

Zaman sekarang ni serba canggih, macam2 gajet ade kat pasaran .
Bebudak umur 5tahun pun dah ade nset sndiri .
Canggih2 pastu besor gedabak pulak tu . Kalah aku tau !
Tapi gunakan lah semua gajet2 ni dengan bermanfaat ye ..

Budak2 sekarang ni bertuah duk zaman canggih2 macam ni .
Nak belajar boleh tengok astro, bukak internet ..
Dengan sekali clik macam2 dok ade . Mudah sangat .
Tah2 buku latihan SPM pun tak laku dah .
Dasat weiii ..
Aku dulu duk beli buku latihan je . Aku duk conteng buku latihan la .

Aku tengok ramai bebudak SPM mintak maaf bagai dalam fb .
Takpe la nak mintak maaf tapi off la fb tu then lebih baek sambung study .
Ni duk melayan lagi fb tu .
 Camne la org nak doakan korg tu berjaya dah korg sendiri duk maen fb je .
Aduhai la adik2 .. Nasib la zaman aku takde lagi mende2 tu sume .
Kalau tak mungkin teruk kot result aku . Hahahaha ! 

Lagi satu adek2 weh rajin2 la berdoa solat .
Jangan harap kan mak ayah je berdoa untuk korg . 
Yang korg study smpai lebam2 mate tapi abaikan solat .
Macam mane la nak berjaye .. 
Bukan nye mak ayah korg yang nak pekse . Korg kan ?
Mak ayh cume boleh kasi restu je ..
 Dan yang menyempurnakan nye ialah kamu adek2 ku sayang . 
Ingat tu ..
Harap2 adek2 yang amek SPM termasuk la adek ipaq den success with flying colours .
Tata !

Isnin, 4 November 2013

Sahabat Yang Dilupakan

Buat sahabat lama ku .. 
Sahabat yg dah lama aku terpaksa lupakan .
Terasa sebak dihati kerana tak mungkin aku boleh lupakan segala kenangan itu .
Semoga kamu sentiasa berjaya tak kira didunia mahupun disana kelak .

Aku pernah berharap yang kamu akan luahkan perkataan sebegini kepada kami semua .
Aku tak mahu kehilangan semua kwn2 yg dulu pernah bersama aku, aku terlalu rindukan kamu semua
Kuharap Allah menyatukan kembali hati kita seperti dahulu .

Aku hanya mampu berdoa kepada Allah semoga dilembutkn hati kami .
Ya Allah .. sesungguhnya hati2 kami sgt terluka , kecewa yg amat sgt .
Sehinggakan kami terpaksa membuang nama kamu dari hati kami .

Kami mohon maaf kepadamu sahabat .
Kami juga rasa sama seperti kamu .. 
Kami bersedih kerana terpaksa melupakan persahabatan suci yang pernah dibina dahulu .
Tapi kami rasa tersangat kecewa dengan kelakuan kamu .
Mungkin kerana kita semua belum cukup memahami diantara 1 sama lain .

Wahai sahabat ..
Kami bukan manusia kejam hingga menghukum tanpa sebab .
Jauh disudut hati kami telah lama memaafkan segalanya .
Kami berharap kamu pun begitu jua .
Tapi hingga saat ini kami masih tak memahami apakah kamu masih menghukum kami ?
Apakah kesalahan kami .. Mungkinkah berlaku tanpa kami sedari ?
Atau mungkinkah kerana keegoan kamu ? Bermacam persoalan timbul dibenak kami ..
Apakah kami juga patut menghukum kamu ?

Bukan niat memutuskn silaturahim .
Tapi sekadar merawat kekecewaan dihati . Kami takkan lagi mendekati kamu .
Kami akan cuba lupakan kamu .
Kerana bimbang pisang akan berbuah dua kali .

Tetapi kami dah lama memaafkan .
Kami dah halalkan segalanya .
Segala penat lelah, duit, budi tak menjadi soal .

Cuma kami mohon kenanglah!!
Tolonglah.. Hanya itu saja sahabatku .
Kami tidak minta kau membalas.. membayar untuk semua yang telah kami lakukan dulu .

Tapi cukuplah jika kau hargai .
Setiap pengorbanan dari kami .
Walaupun secebis itu sudah cukup .

Mungkin sehingga kini kita masih tertanya2 ..
Apakah nilai persahabatan yang telah kita bina dahulu ?
Adakah sekadar sementara ? 
Apakah tiada nilai nya ?

Tapi yang aku pasti .. Semuanya pasti kecewa .



Jumaat, 1 November 2013

Pphuiiiihhhh !

Wooooiiiii !!! 
Aduhai meluat giler la aku dengan kate2 ko .
Sedap sangat kan macam hampeh .. huhu !
Banyak sangat ke orang yang suke naye ko ? 
Oloh3 .. Kesiannye .
Ko tak sedar yang ko tu sebenarnye duk naye ke orang .
Ko pikir dalam dunia ni ko sorang je betul ke ?
Agak2 la weh .. 
Kadang2 tu ko kene sedar diri tahu dok ?
Ko kene sedar yang ko manusia biase .. dan orang laen pun same manusia biasa .
Akan lakukan kesilapan .
Tapi kenape bile orang laen buat salah ko cepat sangat menghakimi dorg, cepat melatah .
Selame ni ko buat salah kat dorg, dorg abaikan je sbb nak jage hati ko .
Please sedar cepat ! Jangan bebajet good2 sangat la .

Jumaat, 25 Oktober 2013

Kenang Sikit Jase Orang Yang Menjage Kite Yee !

Aku bengang la ngn orang yang jenis tak kenang jase ni .
Sakit hati rase . 
Terutame jenis budak2 yang masih sekolah, belajar yang tak reti nak kenang jase orang tue dye .
Ye la ko dah la masih bergantung dengan dorang pastu ko buat hal mcm2 yang menyakitkan hati mak bapak atau penjage korg . 
Tak reti nak paham ke hati orang tu kecewe dengan perangai ko .
Pastu ade hati pulak nak cakap yang dorang tu tak paham hati korang .
Dorang pun pernah mude la pernah mengalami ape yang korang alami .
Sebab tu dorang risau dan tak bagi korang bebas sangat .
Dorang lebih dulu makan garam dari korang yang masih mude !
Bak kate orang setahun jagung . Spende pun mak bapak belikan !
Jangan nak berlagak tak tentu hale ..

Tolonglah dengar nasihat orang2 tua ni . Tak rugi tau ..
Jangan nanti bile dah kene baru nak menyesal .
Sayangi lah mereka .. Jage lah hati mereka .
Ingatlah jase2 mereka yang dah sekolahkan kamu .
Bersusah payah segalanya untuk kamu . 
Tanpa doa mereka siapalah kite oke !!

Aku tulis ni bukan untuk siapa2 ..
Untuk semuala  termasuklah aku .
Semua orang pernah buat silap .. Dan semua orang takkan terlepas dari berbuat kesilapan .
So cepat2lah sedar dan bertaubat . 
Allah akan sentiasa ada untuk kite kalau kite sentiasa ingat pada DIA .



Khamis, 8 Ogos 2013

SELAMAT HARI RAYA !!!

Hoi Hoi Hoi .. Selamat Hari Raya . 
Maaf Zahir Dan Batin !!
Sejujurnye ni raye yang paling tak best bagi aku .
Owh ! so sad ..
Tapi aku bersyukur kerana aku ade seorang insan yang bernama SUAMI bersama aku .
Aku tak keseorangan, Aku tak kesunyian ..
Dia lah pengubat segala duka cita aku . Hoho!
Semoga raya korang semua best2 dan meriah2 belake la yeee .
Mase ni la mase terbaik untuk kita maafkan orang yang pernah melukai perasaan kite
atau meminta maaf kepada sesiapa yang barangkali kite telah lukakan hati dye .
Mane la tau kan . Kadang2 tu tak sengaje je .. hehe !
Kite ni manusia biasa tak lepas dari berbuat kesalahan .
So maafkan je la orang yang telah menyakitkan hati kite nooo ..
Tamao garang2 sangat .. Nanti hati sendiri yang sakit .
Oke En . Suami dah ajak beraye tu .
Jom la kite pegi umah sedare mare . Mengeratkan silaturrahim la katekan .
Jommmmmmmm !!!!!!
Tahun ni takde gambar raye .. Bz melayan tetamu .
Lagipun aku raye kat Jengka 1 . Dorang sume balek hari raye ke-2 ..
Kami beraye berempat orang jee .. HOHO!


Isnin, 22 Julai 2013

Kite Hanya Mampu Berserah Tapi End Up Hanyalah Allah Yang Menentukan ...

Sejak aku tahu aku ade penyakit hypertyriodism ni aku makin tertekan . 
Ye la dah aku nak mengandung pun kene tunggu nasihat doktor . 
Selama tu la aku nak kene bersabar . Urmmm .. Oke la pape pun tanak bersedih sangat .
Hidup tetap kene teruskan . Aku berharap penyakit ni takkan terus membelenggu hidup aku . 

Ni aku ade info ringkas pasal penyakit hipertiriodisme dan hipotiriodisme . Bace je la tanak bace sudah .. Hehe ! 

Penyakit tiroid bagi yang tidak mengetahui kesannya mungkin akan menganggap penyakit ini sebagai penyakit remeh. Namun hakikat sebenar, penyakit tiroid ini merbahaya hingga boleh membawa maut pada si pengidap jika tidak dirawat dengan segera.
Dari beberapa sumber seperti wikipedia dan akhbar Utusan, wanita lebih mudah untuk diserang penyakit tiroid berbanding lelaki. Empat nisbah satu penyakit tiroid menyerang wanita berusia 20 tahun ke atas kerana sebab dan alasan yang tidak diketahui hingga kini. Penyakit ini boleh berlaku semasa dan selepas kehamilan.
sakit tiroid
Gambar carian Google
Punca penyakit Tiroid – Kelenjar tiroid ialah organ endokrin yang terletak di leher manusia. Fungsinya ialah mengeluarkan hormon tiroid. Antara hormon yang terpenting ialah Thyroxine (T4) dan Triiodothyronine (T3). Hormon-hormon ini mengawal metabolisma (pengeluaran tenaga) manusia.
Tanda-tanda tiroid dan cara merawatnya.
Ada dua jenis penyakit tiroid yang utama:
  • Hipertiroidisme / Tirotoksikosis
  • Hipotiroidisme
Hipertiroidisme / Tirotoksikosis
Hormon tiroid T3 dan T4 didapati lebih tinggi daripada orang biasa. Antara penyebab penyakit ini ialah :
Grave’s disease. Antibodi di dalam badan menyebabkan tiroid membesar dan mengeluarkan lebih hormon. Selalunya semua (atau sebahagian besar) sel tiroid orang yang menghidapi penyakit ini mengeluarkan hormon berlebihan
Thyroiditis (tiroid bengkak). Selalunya keadaan ini boleh elok sendiri
Toxic nodule goitre. Terlalu banyak iodin di dalam makanan
Tanda-tanda orang yang menghidapi hipertiroidisme:
  • Bengkak di leher
  • Cirit birit
  • Degupan jantung bertambah, sentiasa berdebar-debar
  • Gementar dan gelisah, terketar-ketar
  • Haid tidak teratur, kurang atau tidak datang
  • Kesuburan turun
  • Penumpuan kurang
  • Mata menjadi besar (bulging)
  • Angin yang tidak menentu
  • Kejang otot
  • Oesteoporosis (kereputan tulang)
  • Pengeluaran peluh banyak, bertambah. Kulit lembap
  • Suhu badan naik, tak tahan panas
  • Rambut tidak kuat
  • Sukar bernafas
  • Sukar tidur
  • Tekanan darah naik
  • Turun berat badan walaupun selera naik
  • Lemah
Hipotiroidisme
Orang yang menghidap hypothyroidism pula tidak mempunyai hormon tiroid yang cukup.
Tanda-tanda orang yang menghadapi hipotiroidisme-
  • bengkak kaki
  • ingatan terganggu
  • lembap
  • malas
  • kuat tidur
  • badan sering terasa sejuk dan boleh mengakibatkan masalah jantung
Bagaimana cara untuk merawat penyakit kelenjar Tiroid?
Pesakit yang mengalami penyakit HIPOTIROIDISME mudah dirawat, tetapi terpaksa mengambil hormon tiroksin seumur hidup. Dos ubat juga mungkin diubah secara berkala bergantung kepada aras hormon tiroid.
Bagi yang mengalami sakit HIPERTIROIDISME pula, iodin beradioaktif diberikan untuk memusnahkan sebahagian kelenjar tiroid. Pembedahan juga salah satu daripada kaedah rawatan.
Walaupun dengarnya seperti menakutkan, tetapi penyakit ini tidak merbahaya sekiranya pesakit menerima rawatan dari peringkat awal.
Jadi sekiranya anda rasa diri anda ada tanda-tanda atau simptom-simptom yang di atas, jangan tunggu-tunggu lagi untuk berjumpa doktor.