Selasa, 31 Disember 2013

Dating !!!

Assalamualaikum ..

Jom ! Jom ! Jom ! Pegi dating . Yeay ! 
Seronok sangat arini sebab BFF aku Nurul with hubby dye pun join same !
Hubby dye jarang bawak dye berjalan . Kesian dye kan ..
Tapi takpe arini dye mesti akan hepi kuar ngn kami ..
Aku dah plan baek punye .. Takde la banyak sangat program mybe tengok wayang and boling je .
Hikhikhik ! 
Hubby aku sangat excited sebab dah lame dye teringin nak lawan boling . 
Dan end up memang dye la menang nye . Hahahaha ! 
Suke sangat dye .. Comel sangat sayang saye ni !
Dan berlagak giler ... Bese la menang kan . Hahahahha !

Hubby BFF saya nampak macam bosan je . Cettt ! Konon ..
Padahal wife dye cite lepas balek je excited sangat citer pengalaman dye g maen boling . 
Wakakakkaa ! Ngengade sangat hubby awak tu sayang ... Beria !
Sayang lepasnie kalau kite keluar lagi awak kene maen jugak tau ..
Nanti mesti awak pun excited macam hubby awak yang mengade tu .
Wekkkkk !!! 
Babai .

Selasa, 17 Disember 2013

Jangan Masuk Campur

Assalamualaikum ..

Awak awak yang suke menyibuk tu tolongla jangan nak campur dalam hal aku suami isteri ..
Aku ade suami .. Suami aku tau cara nak didik aku .
Dan aku tak pernah bantah cakap suami aku .. Yang penting suami aku tau aku sape .. Kenal hati budi aku .
Jangan awak pulak nak beria2 cakap saya ni melawan suami .. 
Aku tak kasik suami aku balek umah mak dye ..
Mane pulak ko tau eh ??
Suami aku tu tegas .. Ape dye cakap aku kene ikut .
Aku tau tugas aku sebagai isteri .. 

Aku nak balek umah mak aku salah ke ?
Suami aku tak bising, tak kecoh2 ko pulak nak serabut kenape yeee ? 
Mungkin ko jeles tengok aku bersenang lenang kat sini ngn suami aku kot .
Ko pun bawak mulut la yang aku tak kasi laki aku balek umah mak dye .
Biar la aku .. tu laki aku bukan laki ko ... Wuuuuuuuu !!!

Nanti dah sampai mase ko berkahwin ko tau la nasib ko .
Jangan pandai nak bercakap pot pet pot pet  jeeeeeeeeeee ...
Kalau mak ko uzur tengah sakit .
Mak mertue ko pun uzur .. Duduk sorang2 pulak tu .
Harapkan korang (suamiisteri) la untuk teman kan mak mertua ko tu .
Waktu tu ko akan teringat mak ko yang uzur ..Tapi ko takde pilihan .
Ko kene ikut suami .. Jage mertua ko .
Kalau ko nak tau .. Bile ko dah kawin nanti lagi kuat ingatan ko pada mak ko .
Terutama kalau dapat mertua yang tak sebulu dengan ko .
Ko akan meroyan sebab rindukan mak kandung ko . 

Mase tu ko akan ingat ape ko cakap kat aku .
Aku yang konon nye lagi pentingkan mak kandung aku .
Dan ketepikan mak mertue aku ...
Ko masih terlalu mentah nak bercakap pasal ni .
Kalau ko mengalami nya ko akan tau ..
Cakap pung pang pung pang memang sedap weh ..
Sekarang tengah single boleh la cakap 'SYURGA DI BAWAH TELAPAK KAKI IBU'
Dah kawin nanti SYURGA DI BAWAH TELAPAK KAKI SUAMI '
Ade paham ?? Tau ke idok ??

The important things kat sini .. Jangan masuk campur hal rumahtangga orang .
Terutama kalau korang masih belom kawin .
Korg takkan tau ape nasib korg bile dah kawin nanti ...

Isnin, 16 Disember 2013

Eeeee ... Tak Malu

Aku tatau la ko ni jenis manusia ape .
Dah ambik barang aku .. Senyap2 pulak tu , pastu buat bodoh je .
Macam barang tu barang ko .
Ko takde mulut ke nak mintak ?
Aku boleh agak kalu jadi kat ko pun .. Ko akan marah ..
Sekarang ni zaman teknologi macam2 ada SMS, Facebook, Wassup, Wechat 
Susah ke nak taip cakap nak PINJAM !!
Macam2 ade kenape hang beku sangat ??
Takde orang ajar ko eh cara hormat orang .. Hormat barang orang ..
Aku takde la kedekut sangat kalu orang mintak care elok .. 
Aku akan bagi tapi please la mintak jangan maen ambik je .. Aku tak suke !

Dan lepas ni ko tak payah la nak post ape kat fb ko tak suke ke...
ko benci ke ... ko menyampah ke kat aku ..
Sebab aku dah tau lame yang aku ni dikalangan orang2 yang ko tak berape suke ..

KENAPE AKU CAKAP MACAM TU KO NAK TAU ??

* aritu dalam fb ko post status pasal ko tak hingin pun aku punye barang kan, tapi tup tup kau datang kat aku sebab nak pinjam . pandai pulak kau sebut pinjam ?? pelik kan .. memang la sebab ko jenis muke tatau malu !

* pastu kau macam lebih tau kehidupan berumah tangga tu cmne .. konon2 kau lebih paham tanggungjawab selepas kawin . kau nak api2kan orang suruh benci aku .. sebab aku la penyebab suami aku tak bertanggungjawab kat family dye . Woii ! sini aku nak kabor ke ko .. suami aku tu cukup bertanggungjawab tau .. ko yang banyak menyusahkan dye . Ade ko tanye ape yang dye nak dalam hidup dye .. Ko tau nak penuhi permintaan dan kepuasan ko je !

* sebab aku masih belom mengandung lagi kan ? ko suke orang yang boleh beranak banyak2 je .. sebab tu ko tak pernah rase nak rapat dengan aku . Ko buat aku macam halimunan je ... Coz ko takde sebab pun nak baek ngn aku .. Kalau aku ade anak nanti baru la ko sibuk2 nak maen ngn anak aku . Dan mase tu la ko akan nampak yang sebenarnye aku ade kat situ ...

Takpe ni sume dugaan bagi aku .. Allah tu Maha Adil . We will seee .....

Isnin, 9 Disember 2013

Aku Terluka Dan Dilukai

Assalamualaikum ..

Aku rase malu .. Sedih .. Berduka .. Kecewa .. Marah ..
Hina ke aku kalau aku lambat mengandung ?
Aku ke yang salah nasib aku macam ni .
Kalau aku mampu ubah nasib aku, aku tak nak macam ni ..
Aku nak anak ramai ..
Aku nak bagi zuriat kat suami aku ..
Aku nak suami aku gembira dengan kehadiran cahaya mata kami ..

Kenape ko malukan aku depan keluarga aku sume !!
Aku tau anak2 sedare aku yang dh kawin sume dah ade anak ..
Akak aku yang anak2 dah besar pun dah mengandung lagi tapi aku masih macam ni ..
Mendukung anak orang .. Mengharapkan kasih sayang anak orang .
Salahke aku nak merase sikit kasih sayang anak2 kecil tu ?
Aku jugak punyai naluri keibuan ..

Ya Allah berat sungguh dugaan mu ..
Ya Allah tunjukkan lah mereka kekuasaan mu .. 
Keajaibanmu .. Tutupkanlah mulut2 jahat mereka ..
Hati aku tersiksa dihina macam ni ..

" Hei Nor asik mendukung anak orang je .. dukung la anak sndiri "
" Suami awok cakap kalau awok tak mengandung lagi.. dye nak kawin lain "

Suami aku pun ko tak jumpe .. Bile dye ckp kat ko .
Ko suke la aku ni jadi JAN** !!
Ko ni kan memang dasar anak hanji** !!!
Gerammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Aku sedih  .. Sangat2 sedih ..
Nape orang sanggup cakap mcm tu kat aku .
Depan semua keluarga aku .. Dorang sume ade anak masing2 . 
Tapi aku ... Aku berdiri sendiri .. Berdiri kaku depan dorang .
Terase asing jeeee ..
Hanya kerana Kak Liza aku mengandung .. Aku kene berhadapan dengan penghinaan macam ni .
Tak adilllllllll !!!!!!
Kenape aku !!!!!!!
Aku cube tahan airmata aku .
Aku cube buang jauh2 kesedihan hati aku .
Aku cube mengukir senyuman pakse .
Kekuatan aku hilang .. Ketabahan aku pergi tah kemane ..
Ya .. Aku menangis .. Menangis dalam hati ..

Aku terima semua nasib aku . Aku redha .. 
Allah sentiasa bersama aku . 
Semoga kesabaran aku berbaloi .
Insyaallah suatu hari nanti . Aku pasti ...

Ahad, 8 Disember 2013

Happy Family

Assalamualaikum ..

Alhamdulillah banjir dah surut ye kawan2 . Bolehlah kite keluar berjalan2 .. Yahoo !!
Arini plan nak ke rumah kakak dekat Lepar Hilir Kuantan .
Risau sangat takut banjir so kami decide gune jalan highway ..
Dari tol chenor sampai tol gambang .. Ha ! Alhamdulillah sampai jugak akhirnya setelah berbagai2 cabaran .
Kui3 .. Cabaran la sangat .. Halangan la .
Halangan ape ... Banjir la wehhh . Apo laie ...

Akhirnye dapat jugak keluargaku berkumpul setelah sekian lama nya .
Seronok sangat2 .. Walaupun tak semua ade tapi cukuplah menghilangkan kerinduan dihati .

video

Yang paling penting .. Aku rindu cucu2 aku .
Danish, Adam dan Darwisy .
Syukur Alhamdulillah .. Terima Kasih Allah memberikan aku kesempatan untuk bahagia walaupun seketika .

Sabtu, 7 Disember 2013

Banjir Lagi !!!

Assalamualaikum .. 

Aku ingatkan jalan keluar ke bandar dari kampung aku takkan banjir .
Rupe2 nye banjir jugak .. Hahahah !
Yakin je aku aritu konon tak banjir .. Ade gelombang kedua la pulak .
Mungkin air turun dari tempat laen tu yang akhirnye banjir jugak kat simpang sg tekam tu .



Sempat jugak aku n hubby bawak anak sedare tengok banjir . Anak sedare aku ni duk klang . Dorang balek sini ingatkan boleh lah berjalan2 .. Last2 banjir pulak .. Kesian . Tengok la nanti lepas dah surut mungkin nak ajak dorang ke rumah akk di Lepar Hilir Kuantan . Moga2 banjir surut cepat la yee !

Selasa, 3 Disember 2013

Kampong Kite Banjir Wehhh !

Assalamualaikum ...
Kehadapan dan kebelakang Mister Bloggie kuu ..
Cehh .. Macam nak tulis surat je .. Hahahhaa !

Berdasarkan tajuk di atas mesti korang dah tau arini aku nak cite pasal ape kan ... hekhek ! Sejibik macam surat rasmi . Saje je gurau jangan maroh yeee ..
Oke la berbalik kepada cerite nye .. Sekarang musim hujan .. Dah dekat seminggu hujan tak berenti kat sini . Abes sane sini banjir . Dugaan daripada Allah .. 
Sebenarnye bukan lah kampung aku yang banjir tapi kampung-kampung yang bersebelahan dengan kampung aku . 
Dengar cerite air naik sampai dah jadi macam pulau kampung depa tu ..
Dulu2 pun pernah jugak banjir tapi tak ingat la tahun berape ... Mybe dalam tahun 2008 kot .

Nak cite banyak2 pun malas la.. Aku letak gambar je la yeee .
Gambar ni aku ambik dalam facebook . Sape rase gambar ni dye yang ambik terima kasih la yeee .
Saya pinjam gambar awak letak kat sini . Boleh kan ?? 
Kalau tak boleh nak nak letak jugak tak kire .. Huhu ! 
Oke ...ni la sedikit sebanyak gambarannye yang dapat aku sajikan .


Felda Kota Gelanggi 02 & 04 .

Sungai Tekam Getah .

Jalan PPPTR ke Jengka 8 .




PPPTR ataupun Rises .





Dasyat kan .. Dorang terputus hubungan sekejap dengan dunia luar.
Yang mane bru balek keje tak dapat balek rumah .. Yang kat rumah tak dapat keluar bekerja .
Ye la mane lepas kete nak redah banjir tu . Rosak sape nak tanggung .. 
Kene la tunggu banjir reda dulu ... Tapi ntah bila la . Sama2 la kita berdoa yee .

Alhamdulillah la tahun ni jalan keluar dari kampung aku ke dunia luar tak banjir macam tahun2 sebelum ni .
Air cume mencecah paras jambatan jee . Syukur .. 


 Harini cuaca nampak macam semakin oke kat sini . Kat tempat lain tatau la . 
Baju yang bertingket2 kat ampaian tu harap2nye kering la .
Kesian kat hubby kite nak keje dah takde seluar .. huhu ! Sume lembab .. 

Oke la ape-ape pun semoga korang semua berhati2 di musim banjir ni . Berwaspada dan sentiasa mendengar arahan dari pihak berkuasa .. Kalau dorang suruh pindah ke tempat pemindahan banjir ikut je la .. Tu sume demi keselamtan korang jugak kan .
Takziah kepada mangsa2 banjir . Semoga anda tabah dan bersabar ..
Semoga tempat2 yang mengalami banjir pulih seperti sediakala agar orang ramai dapat menjalankan rutin harian mereka . Amin .